En samfällighetsförening är en juridisk person som har ett organisationsnummer. Den kan förvärva rättigheter och ikläda sig skyldigheter, träffa avtal och ingå andra rättshandlingar, se lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter.
Vad samfällighetsföreningen förvaltar framgår av stadgarna som normalt hänvisar till det anläggningsbeslut som lantmäterimyndigheten fattat.
Enligt lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter kan en samfällighetsförening också förvalta:
- samfälligheter enligt fastighetsbildningslagen (1970:988)
- mark som gemensamt tillhör vissa fastigheter
- servitut eller annan rättighet som hör till flera fastigheter gemensamt
- samfälligheter enligt lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet
- samfälligheter enligt lagen (1987:11) om exploateringssamverkan.
En samfällighetsförening kan också bildas för att sköta (förvalta) en samfällighet som redan finns och som sköts direkt av delägarna. Varje delägare i en samfällighet har rätt att när som helst begära att en samfällighetsförening ska bildas. Och när en sådan begäran framställs till Lantmäteriet ska en förening alltid bildas. En begäran om att bilda en samfällighetsförening går alltså före den redan existerande förvaltningen som delägarna gör direkt. På juristspråk talar man om att föreningsförvaltning alltid kan bryta delägarförvaltning.
Källa: Lantmäteriet
Den som äger en fastighet som har en andel i samfällighet. Fastighetsägaren är automatiskt medlem i den samfällighetsförening som sköter samfälligheten.
Vilka fastigheter som har andel i en samfällighet framgår av Fastighetsregistret.
Du kan ringa till Lantmäteriets kundcenter, 0771-63 63 63, och fråga om din fastighet har andel i någon gemensamhetsanläggning eller samfällighet.
Om du äger en fastighet som har andel i en samfällighet, till exempel en brygga, är du automatiskt medlem i samfällighetsföreningen. Den som förvärvar en fastighet med en sådan andel blir direkt medlem i föreningen.
Källa: Lantmäteriet
Vid tillämpningen av lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheten ska som samfällighet anses
- samfällighet enligt fastighetsbildningslagen (1970:988), kallas även för marksamfällighet, dvs. mark som hör till flera fastigheter gemensamt
- annan mark som gemensamt tillhör ägarna av de mantalssatta fastigheterna i en socken. Härmed förstås sådan mark som förvaltas av mantalskommun men inte formellt införlivats med samfällighet
- servitut eller annan särskild rättighet som hör till flera fastigheter gemensamt. Lagen är tillämplig på gemensamma rättigheter och servitut oavsett om de tillkommit enligt fastighetsbildningslagstiftningen eller genom civilrättsliga avtal
- samfällighet enligt anläggningslagen (1973:1149), kallas även för gemensamhetsanläggningMed gemensamhetsanläggning avses en anläggning som är gemensam för flera fastigheter och som tillgodoser ändamål av stadigvarande betydelse för dem. Som exempel på gemensamhetsanläggning kan nämnas parkeringsanläggning, förbindelseled, gårdsutrymme och lekplats; anläggning för vattenförsörjning eller avlopp, ledning, värmeanläggning och tvättstuga: anläggningar för fritidsändamål såsom brygga, småbåtshamn och friluftsbad; centralantenn, soprum, staket, elektrisk motorvärmare osv.
- samfällighet enligt lagen (1998:812) med särskilda bestämmelser om
vattenverksamhet.
Källa: Lantmäteriet
- Kryddörten 6, Kryddörten 7, Kryddlandet 100 (Brf Mariehäll 1)
- Kryddörten 4, Kryddörten 5, Kryddlandet 101 (Brf Mariehäll 2)
- Kryddörten 8 – 35
- Fänkålen 3 -10
- Fänkålen 11 – 15 (Brf Maria allè)